για &

Αξιοθέατα στη Σαντορίνη

Πέρα από το εντυπωσιακό της σκηνικό, την φυσική της ομορφιά και το μαγευτικό της ηλιοβασίλεμα, η Σαντορίνη αποτελεί από μόνη της ένα αξιοθέατο. Η Σαντορίνη δημιουργήθηκε μετά από μια τεράστια ηφαιστειακή έκρηξη, οπότε η παρουσία ηφαιστειακών στοιχείων είναι έντονη σε όλο το νησί. Μαύρη άμμος και βότσαλα, εντυπωσιακά κόκκινα πετρώματα, δημιουργημένα από λάβα και μια καλντέρα που κόβει την ανάσα, δικαίως έχουν καθιερώσει την Σαντορίνη ως έναν top προορισμό.
Χιλιάδες χρόνια ηφαιστειακής δραστηριότητας χώρισαν την αρχικά στρογγυλή Σαντορίνη σε 5 ξεχωριστά νησιά: τη Σαντορίνη, τη Θηρασία, το Ασπρονήσι, την Παλαιά Καμένη και τη Νέα Καμένη. Στην Παλαιά Καμένη, μάλιστα, υπάρχουν θερμές πηγές, οι οποίες περιέχουν μεγάλη ποσότητα θείου, γνωστό για τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Στη Νέα Καμένη υπάρχουν επίσης θεραπευτικές θερμές πηγές, καθώς και ο κρατήρας του ηφαιστείου.

Όπως και τα υπόλοιπα νησιά των Κυκλάδων, η Σαντορίνη διαθέτει μοναδική αρχιτεκτονική. Παραδοσιακά χωριά, εκκλησίες με χαρακτηριστικούς μπλε τρούλους και λόφοι γεμάτοι με λευκά σπιτάκια, δημιουργούν το ιδανικό σκηνικό για την εξερεύνηση του νησιού.

Ένα από τα πιο συναρπαστικά μέρη για να εξερευνήσει κανείς είναι ο ιστορικός οικισμός Ακρωτήρι, στη νοτιοανατολική πλευρά του νησιού. Το Ακρωτήρι είναι στην ουσία μια προϊστορική Μινωική πόλη, η οποία καταστράφηκε από την τεράστια έκρηξη του ηφαιστείου περίπου το 1.600 π.Χ. Παρόλα αυτά, διατηρείται σε καλή κατάσταση μέχρι σήμερα, έχοντας μια ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, γραφικά δρομάκια και πανέμορφες τοιχογραφίες που αποκαλύπτουν τον προϊστορικό τρόπο ζωής.

Τέλος, για να μυηθείτε στη μακρά ιστορία της Σαντορίνης, επισκεφθείτε τα μουσεία της. Το Μουσείο Μουσικών Οργάνων, το Λαογραφικό Μουσείο Οίας και το Μουσείο Προϊστορικής Θήρας θα σας δώσουν μια αντιπροσωπευτική εικόνα της ιστορίας του νησιού.